Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Нові тренди віддаленого найму
Новини
01.10.2021
Нові тренди віддаленого найму
 

Коли віддалений формат роботи став необхідністю під час карантину, переваги у ньому бачили далеко не всі. Це пов’язано з тим, що людям довелося у стресовому режимі адаптуватися до великої кількості нового й незвичного. І лише ті, хто працював віддалено, продовжили трудитися у звичному для себе lifestyle, не відчуваючи стресу. Минуло трохи часу — і, разом з адаптацією до віддаленої роботи, до багатьох прийшло також розуміння її переваг. Саме тому почали формуватися нові тренди у цьому напрямку.

«Дистанційка» раніше і зараз

Зараз сфера дистанційної роботи стає більш дисциплінованою. Раніше вона асоціювалася з фрилансерами, які можуть працювати будь-де та в будь-який час, а обмежені лише дедлайном. Такий формат зайнятості має багато спонтанності та стихійності, адже робочий процес ніхто не контролює, важливим є лише результат. Та й сам фрилансер не є структурною ланкою підприємства, тому в процесі виконання завдань він не «підв’язаний» під інших фахівців, адже володіє достатньою автономністю.

Коли під час локдауну на дистанційну зайнятість перейшли люди з офісних робіт, вони, ясна річ, не стали від того фрилансерами. Єдине, що змінилося, це локація роботи. Тепер всі справи можна вести з дому, дачі чи коворкінгу. Але важливо так само працювати за графіком, підтримуючи якісну онлайн-комунікацію щодо робочих питань із колегами.

Оскільки до дистанційно зайнятих спеціалістів, окрім фрилансерів, тепер долучилися «вчорашні» офісні працівники, сфера віддаленої роботи загалом пережила низку трансформацій. І перша з них полягає у більшій дисциплінованості та структуруванні взаємодій між різними фахівцями в межах одного підприємства.

Віддалена процедура найму

Ще кілька років тому було важко уявити, щоб людину могли прийняти на роботу без реальної, живої зустрічі з нею. Тепер все змінюється. Наявність якісних програм, які дозволяють вести співбесіду через відеотрансляцію, дають можливість вирішити це питання. Саме тому формат онлайн-співбесіди став чимось звичним. Така тенденція відкрила деякі переваги як для роботодавців, так і для кандидатів. Серед них варто відзначити те, що:

  • Зменшується час, який треба затратити на підготовку зустрічі. Для кандидата це можливість не їхати до офісу компанії — особливо в тих випадках, коли підприємство роботодавця розташоване в іншому місті.

  • Спрощується процедура укладання договорів, адже це теж можна робити віддалено. Навіть прийом на роботу спростився, оскільки можна використовувати документи з електронним підписом.

Отже, нові тенденції та можливості створили більше умов для співпраці не лише в рамках однієї держави, а й між різними континентами. Якщо компанія потребує того, аби залучити до роботи іноземного експерта, можливість віддаленого найму допомагає звільнити підприємство від надмірного навантаження в матеріальному та організаційному сенсі. Далеко не кожний експерт згоден змінювати країну проживання. А у випадку віддаленого працевлаштування все можна вирішити суттєво легше та економніше.

Довга психологічна адаптація до нових форматів роботи

Коли люди упродовж багатьох років працювати в традиційному форматі зайнятості, сприйняти нові моделі взаємодії буває непросто. І тут ідеться не так про адаптацію фахових навичок, як про психологічні аспекти. Складнощі в цьому контексті можуть бути пов’язані з причинами:

  • Недостатність навичок особистого тайм-менеджементу, коли складно якісно організувати робочий процес без звичної залученості в офісну роботу.
  • Емоційна фрустрація, пов’язана із відсутністю живого спілкування з колегами.
  • Недостатньо комфортні умови вдома, аби можна було виконувати свої робочі обов’язки без надмірного стресу.

Саме така сукупність факторів впливає на те, що не всім працівникам з однаковою легкістю вдається сприймати дистанційну зайнятість. Тож завданням HR-ів у цьому контексті має бути вибудовування таких систем взаємодії з працівниками, аби точно розуміти, які з них можуть адаптуватися до такого формату, а кому краще працювати так, як і раніше. Адже людина, яка мешкає сама у комфортабельних умовах, може нормально виконувати свою роботу віддалено, на відміну від того, хто, до прикладу, орендує ліжкомісце у квартирі з господинею. Якщо ж людина таки має належні умови для комфортної роботи вдома, але не може позбутися якихось упереджень на цю тему, тут завданням HR-спеціаліста буде компетентне та ненав’язливе інформування.

Узагальнений огляд трендів

Багато аналітиків, котрі досліджують сферу працевлаштування, сходяться на думці, що у сегменті віддаленого найму найближчим часом найбільш відчутним буде вплив таких трендів, як:

  • Трансформація офісів на хаби. Локації для роботи ставатимуть зручнішими, а графік — більш вільним. В тренді гібридний формат роботи, коли працівник може виконувати частину своїх робочих завдань очно, а частину — віддалено. При цьому він не відчуватиме великого контрасту між домом та офісом, оскільки планування й структурування простору в хабах є суттєво більш демократичним, аніж у традиційних офісних будівлях.

  • Розвиток платформ для взаємодії в онлайн-форматі. Оскільки ринок праці має запит на такі IT-продукти, їх кількість, імовірно, буде збільшуватися. Велика конкуренція, в свою чергу, допоможе зробити так, аби якість цих платформ поліпшувалася.

  • Онлайн-тести. Оскільки співбесіди у віддаленому форматі все частіше використовуються, є потреба у вдосконаленні існуючих онлайн-тестів для оцінки навиків працівників. На сьогоднішній день асортименту тих тестів недостатньо. Імовірно, для забезпечення ринку праці такими інструментами, потрібна більш тісна взаємодія сучасних рекрутерів із психологами. Водночас — сама тенденція зрозуміла. Формат дистанційної роботи лише починає набирати оберти. Тому цілком закономірно, що інструментарій для нього створюється уже в процесі роботи. Коли явище стане більш звичним, тести для співбесід з працівниками можна буде краще систематизувати. Водночас, імовірно, з’являться цінні авторські методики, які спростять роботу для рекрутерів та зададуть стандарти у цьому сегменті.

Окрім перелічених тенденцій, сфера дистанційного найму має багато відкритих питань. Це стандартизація пільг для працівників з різних країн, котрі задіяні до роботи в колективі одного транснаціонального підприємства. Це підвищення кваліфікації спеціалістів, котрі працюють віддалено. Це перевірка успішності такого підвищення кваліфікації. Тому, масовість дистанційної роботи не повинна сприйматися за її однозначну перевагу над зайнятістю в очному форматі. Звичайно, переваги є. Але є безліч складнощів та викликів, які не слід недооцінювати.

Тому тут ціле поле для роботи керівників підприємств, рекрутерів, корпоративних психологів. І уже в найближчі роки можна буде відслідкувати, наскільки ця робота є успішною. Тому залишається спостерігати, аналізувати і робити активні дії для того, аби віддалений найм був не стресом для ринку праці, а новою перспективною можливістю поряд з традиційним форматом роботи.

Вас может заинтересовать

Журнал для руководителей и HR-ов «Управление персоналом»

«Управление персоналом» — первое и единственное на сегодняшний день специализированное периодическое издание в Украине для профессионалов в сфере управления человеческими ресурсами.

О журнале
Свежий номер
Презентационный номер

Приобрести издание

 

Катерина Бабіч

ПроHR

Переглядів: 1280 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як найняти кваліфікованого HR-спеціаліста: 40 запитань для співбесіди
Рекрутерам на замітку: як писати вакансії, щоб привабити достойних кандидатів?
Як перевірити реальні навички кандидата?
Цікаві ідеї для опису вакансій, щоб знайти кандидата на посаду
Як завоювати довіру кандидатів під час процесу найму?
Як сформувати невідмовний офер для пасивного кандидата?
Сторітелінг у рекрутингу: як це працює?
Кандидат на посаду часто змінює робоче місце: про що це говорить та як діяти роботодавцю?
Як змінився рекрутинг під час війни: мотивація кандидатів та спрощення процесів
Як виявити кандидатів із високим потенціалом: 30 запитань для співбесіди
Чеклист для рекрутера: чи можете ви відповісти на 8 найпоширеніших запитань від кандидатів?
Причини, чому не варто наймати на роботу друзів
6 свіжих та цікавих ідей для опису ваших вакансій
Рекрутинг під час війни
12 стереотипів у роботі з персоналом
Співбесіда з кандидатом, що пережив війну: 4 поради рекрутерам
Метапрограми: як зрозуміти спосіб мислення кандидата на співбесіді
Почему главное слово нового рекрутмента — это «гибкость»?
Как провести интервью по компетенциям
Як розмістити вакансію на сайті служби зайнятості?
Ошибки руководителя на собеседовании
Чому я маю обрати саме це резюме: секрети ефективного скринінгу
Как составить объявление о вакансии, чтобы получить много откликов: 6 лайфхаков
Нові must have підходи при залученні кандидатів
Чому роботодавці насправді не вказують зарплату у вакансії?
IT- и HR-специалисты: два взгляда на один вопрос. Верно ли вы понимаете ожидания кандидатов?
Як повернути довіру кандидата, якщо зіпсував діалог у минулому: 4 кейси
Как описать вакансию, чтобы получить отклики от нужных людей
Гостинг кандидатів: як попередити?
Як зробити відеоспівбесіди більш «людяними»: 4 поради
Как получить от соискателя правдивые ответы на неудобные вопросы?
«Чому я маю обрати вашу компанію?»: як відповідати на складні питання кандидатів
Как привлечь на вакансию «своих» людей?
Рекрутинг у ТікТок: чому варто спробувати?
5 стресових питань рекрутера, які варто ставити обережно
Слишком квалифицированный кандидат — нанимать или нет?
Сарафанное HR-радио: 5 правил, как подбирать кандидатов по рекомендациям
«Заочное знакомство», или Как оценить кандидата по страничке в соцсетях
Як оцінити креативність на співбесіді?
Як підвищити ефективність інтерв’ю: 5 тактичних прийомів
13 вопросов для оценки личных качеств на собеседовании
Битва за A-Player, или Как нанять звездных сотрудников, если вы не Google
4 характеристики, которые ищут HR в кандидатах на должности управленцев
Как оценить эмоциональный интеллект кандидата на собеседовании
Як оцінити чесність кандидата: поради рекрутерам
Какие вопросы помогают набирать лучших в мировых и украинских компаниях?
Як оцінити менеджерські компетенції
Зона компромісу при наймі: якими якостями кандидата можна поступитися
Странные вопросы на собеседовании: для чего они нужны
Несподіваний рекрутинг: 3 альтернативні шляхи пошуку талантів
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com